سخن دبیر

پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور در راستای تحقق رویکردهای حفاظت، توسعه پایدار و مدیریت یکپارچه حوزه‌های آبخیز، پیشگام انجام تحقیقات مسئله محور و کاربردی در کشور شناخته می‌شود. به علاوه، محققان دستگاه‌های دولتی، دانشگاهی و بخش خصوصی نیز گام‌های اثربخشی در اجرای این رویکردها انجام داده و می‌دهند. با این حال، حوزه‌های آبخیز کشور از مسائل و مشکلات ناشی از مخاطرات محیطی همچون تند سیلاب، آبگرفتگی سیلاب‌دشت‌ها و آبگرفتگی مناطق ساحلی، فرسایش خاک از سطح حوضه و فرسایش کرانه رودخانه‌ها و نوار ساحلی، ریزگردها به ویژه کانونهای واقع در سیلاب دشت‌ها و اراضی ساحلی و مدیریت موضعی و ناصحیح از منابع آب و خاک و پوشش گیاهی و عدم مشارکت آبخیزنشینان با دستگاه‌های اجرائی رنج می‌برند.

در این خصوص، تحقیقات کاربردی و طرح‌های پایلوت متعددی در سطح کشور انجام شده و فناوری‌های نوینی ابداع و توسعه داده شده است. پنجمین کنفرانس ملی حفاظت خاک و آبخیزداری با محوریت مخاطرات، حفاظت، احیاء و بهره‌برداری پایدار حوزه‌های آبخیز با نگاه ویژه به منابع و اراضی رودخانه‌ای و ساحلی که در سال‌های اخیر دچار مسائل و مشکلات حاد و عدیده در استفاده از منابع و فضای کالبدی شده‌اند، فرصتی مناسب برای تبادل آخرین دستاوردهای دانش بنیان در اختیار اندیشمندان و تصمیم سازان قرار خواهد داد.

امید است محققان مرتبط اعم از دانشگاهیان، مراکز تحقیقاتی، دستگاه‌های دولتی، شرکت‌های دانش بنیان، شرکت‌های مشاوره و سمن‌های مردم نهاد یافته‌های خود را ارائه و زمینه مناسبی را برای افزایش توانمندی بخش تحقیقات، مطالعات و اجرا را فراهم آورند.