درباره کنفرانس

پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری با هدف تبیین وظایف مدیران مرتبط با مدیریت جامع حوضه های آبخیز کنفرانس‌های دوره­ای را برگزار می­کند. اولین کنفرانس، در 19 بهمن 1394 با محوریت فرسایش خاک، تخریب اراضی و عوامل تشدیدکننده آن، مدیریت و حفاظت آب و خاک و اراضی،کاربرد علوم و فناوری‌های جدید در شناخت فرسایش اراضی و روش‌های حفاظت خاک، شبیه سازی و برآورد میزان بار رسوب معلق حوزه های آبخیز، فرسایش خاک و اثرات زیست‌محیطی آن  برگزار گردید. دومین کنفرانس، در 10 تیرماه 1396 با محوریت خشکسالی و تغییر اقلیم، پایش، پیش‌بینی و پیش آگاهی خشکسالی و تغییر اقلیم، تاثیر خشکسالی و تغییر اقلیم بر منابع آب حفاظت آب، خاک با هدف سازگاری یا تغییر اقلیم و خشکسالی، اثرات خشکسالی و تغییر اقلیم بر فرسایش خاک و تولید رسوب، اثرات خشکسالی و تغییر اقلیم بر فرسایش بادی و گرد و غبار، تأثیرات اقتصادی – اجتماعی خشکسالی و تغییر اقلیم، خشکسالی و تغییر اقلیم و تاثیر آن بر اکوسیستم­های آبی، تأثیرات خشکسالی و تغییر اقلیم بر ناحیه­‌بندی اکوسیستم‌­های طبیعی و اصلاح و بازنگری در مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز به منظور سازگاری با اثرات خشکسالی و تغییر اقلیم بر گزار گردید.  سومین کنفرانس، در 29 خرداد 1397 با محوریت پایش و ارزیابی منابع و مدیریت آنها در حوزه­‌های آبخیز، پایش و ارزیابی متغیرهای محیطی با تکیه بر فرایندهای سیل، فرسایش و رسوب و خشکسالی، پایش و ارزیابی متغیرهای اقتصادی و اجتماعی و مشارکت‌های مردمی در آبخیزداری، جایگاه مشارکت‌های مردمی در مدیریت حوزه‌های آبخیز، استفاده از فناوری‌های نوین و مدل‌های تصمیم‌گیری در مدیریت آبخیز، آمایش سرزمین در مدیریت بهینه حوزه‌های آبخیز، جایگاه عملیات آبخوانداری، استحصال آب، سدهای زیرزمینی در مدیریت حوزه‌های آبخیز، چالش‌های مهم در اجرای مدیریت یکپارچه حوزه‌های آبخیز برگزار گردید. چهارمین کنفرانس با توجه به اهمیت مدیریت جامع آبخیزداری در سلامت حوضه‌ها، با گرایش گرد و غبار به عنوان یک چالش اساسی در حفظ محیط زیست حوضه‌ها در 8 محور در 28 و 29 بهمن ماه 1399 برگزار شد. موضوع این محورها بر روی منشاءیابی و شناخت کانون­‌های گرد و غبار، پایش و پیش­‌بینی طوفان­‌های گرد و غبار، نقش مدیریت جامع آبخیزها در کاهش گرد و غبار، مدیریت منابع آب و گرد و غبار، فناوری‌های نو در شناخت و پیش‌­بینی گرد و غبار، اثرات اقتصادی اجتماعی و تاثیرگذاری بر سلامت مردم، جلب مشارکت مردمی  و نقش آموزش در مقابله و کاهش خسارات ناشی از طوفان­‌های گرد و غبار و استفاده از تجارب تاریخی کشور و تجارب جهانی در کنترل گرد و غبار تکیه داشت.

پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور در راستای تحقق رویکردهای حفاظت، توسعه پایدار و مدیریت یکپارچه حوزه‌های آبخیز، پیشگام انجام تحقیقات مسئله محور و کاربردی در کشور شناخته می‌شود. به علاوه، محققان دستگاه‌های دولتی، دانشگاهی و بخش خصوصی نیز گام‌های اثربخشی در اجرای این رویکردها انجام داده و می‌دهند. با این حال حوزه‌های آبخیز کشور از مسائل و مشکلات ناشی از مخاطرات محیطی همچون تند سیلاب، آبگرفتگی سیلاب‌دشت‌ها و آبگرفتگی مناطق ساحلی، فرسایش خاک از سطح حوضه و فرسایش کرانه رودخانه‌ها و نوار ساحلی، ریزگردها به ویژه کانون‌های واقع در سیلاب دشت‌ها و اراضی ساحلی و مدیریت موضعی و ناصحیح از منابع آب و خاک و پوشش گیاهی و عدم مشارکت آبخیزنشینان با دستگاه‌های اجرائی رنج می‌برند.

در این خصوص، تحقیقات کاربردی و طرح‌های پایلوت متعددی در سطح کشور انجام شده و فناوری‌های نوینی ابداع و توسعه داده شده است. برگزاری پنجمین کنفرانس ملی حفاظت خاک و آبخیزداری با محوریت مخاطرات، حفاظت، احیاء و بهره‌برداری پایدار حوزه‌های آبخیز با نگاه ویژه به منابع و اراضی رودخانه‌ای و ساحلی که در سال‌های اخیر دچار مسائل و مشکلات حاد و عدیده در استفاده از منابع و فضای کالبدی شده‌اند، در تاریخ 27 و 28 اردیبهشت سال 1401،‌ فرصتی مناسب برای تبادل آخرین دستاوردهای دانش‌بنیان در اختیار اندیشمندان و تصمیم‌سازان قرار خواهد داد.

امید است محققان مرتبط  اعم از دانشگاهیان، مراکز تحقیقاتی، شرکت‌های دانش بنیان شرکت‌های مشاوره­‌ای و سمن‌­های مرتبط با موضوعات این کنفرانس که طیف وسیعی از گرایش‌­های علمی را در بر می‌­گیرد، یافته‌های خود را در این خصوص ارائه و زمینه مناسبی را برای تبادل اطلاعات و افزایش توانمندی بخش تحقیقات، مطالعات و اجرا را فراهم آورند.